„Isteni” saláta recept
Főként húsvéti maradékokból készül a gyermekeim által „isteninek” nevezett saláta. Családi együttlét esetén önmagában is elégséges lehet egy jó vacsorához. Reprezentatívabb esetben a pirítóssal tálalt alioli mellett kiváló felhozó étel lehet, ha türtőztetni tudjuk magunkat.
Ha a családnak, 4-6 főnek készítjük, vegyünk
- 30-40 dkg főtt sonkát,
- 2-3 db tojást,
- 8-10 db kisebb méretű csemege uborkát,
- 10-12 levélnyi jégsalátát,
- 1 db közepes sárgarépát,
- kevés lila, illetve fehér káposztát, és
- 2-3 dl kevésbé krémes natúr joghurtot.
Vizet forralunk, s a tojásokat odatesszük főni. Keményre főzzük őket. Közben feldaraboljuk a sonkát. A jól megfőtt sonka gyakorlatilag foszlik. Egyenletes falatokat „hasítsunk”.
Karikázzuk fel az uborkát, reszeljük le a sárgarépát és a káposztákat, tépdeljük le a jégsaláta leveleit, s tördeljük össze. (A nagyobb élelmiszerüzletekben készen meg lehet vásárolni.) A fokhagymát pucoljuk meg és préseljük bele a joghurtba, majd egy edényben keverjük össze. Ha külön tálba készítjük elő az öntetet, ízlés szerint egy minimális majonézt is kibír ez a keverék.
Egy nagy salátás tálba adjuk össze a megpucolt és felaprított tojást, sonkát, jégsalátát, sárgarépát, káposztát és csemegeuborkát majd adjuk hozzá az öntetet. Ha valaki nem bírja kenyér nélkül, fokhagymás pirítóst adunk mellé. Az aiolihoz hasonlóan jól viseli a rozé borok társaságát
Ha a húsvéti ünnepkörtől távol eső időben támadna kedvünk ehhez a salátához, bátran szóljunk a hentesünknek, hogy kötözzön fel egy kis (1kg) lapockát nekünk, s azt alufólia alatt egy 150 fokos elektromos sütőhőmérséklet mellett kevés víz, fokhagyma, bors és só társaságában 3-4 óráig süssük. Fel is piríthatjuk a fólia eltávolítása után kicsit, s a salátához nem szükséges mennyiséget (pl.) tortilla lapokba tekerve fogyaszthatjuk. A tortilla lapokat felforrósított vason, üres serpenyőben mindkét oldalán kicsit megkapatjuk, majd gyorsan egy nyújtófára tekerjük. Pár másodperc múlva tölcsért formálunk belőle, s egy kevés minőségi tejfölből és egy préselt fokhagymagerezdből álló öntet közé belapátolunk apróra vágott tarja darabokat, lilahagyma karikák, s hosszan, vékony szeletekre vágott chili kíséretében. Nagyon be fog jönni!
Ha ekkora túlzásokba nem akarunk esni, vegyünk csak néhány szelet tarját, vagy lapockát, s miután jó egy-egy perc alatt mindkét oldalát felsütöttük sózzuk, borsozzuk, s kevés vízben pároljuk addig, amíg zsírjára nem sül. Feldaraboljuk, s az „isteni” salátába keverjük.