Paradicsomos bulgursaláta recept
Amíg el nem készítettem, s meg nem kóstoltam, nagyon kétkedve fogadtam el az állítást, hogy ez a nyári csemege finom lehet. Az. „Nagyon is!” –hogy klasszikusokat idézzünk! Ha valaki tehát jót akar magának a forró nyári estéken, mindenképpen készítse el ezt az ételt, s hagyja, hogy egy autóban utazással eltelt nap, vagy a munkahelyen a klíma, vagy éppen a klíma hiánya miatt fárasztó ( a főnökről nem is beszélve) nyolc (?) óra, vagy éppen pihenés és napozás után feldobjon bennünket ez a keletről származó, hihetetlenül friss ízeket „produkáló” étel.
A bulgur tulajdonképpen tört búza. A legtöbb, üzletekben kapható bulgur kiszerelésére is ez van írva: búza töret A még éretlen, vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Ma már minden komoly élelmiszerüzletben kapható, de keleti ételeket forgalmazó kis üzletekben biztosan mindig van. Ha 6-8 főre készítjük (,mert kevesebbre nem érdemes!) a hozzávalók:
- 20dkg bulgur
- 1-2 kávéskanálnyi só
- 3dl forró víz
- 4csomag újhagyma
- 2 csomag petrezselyem zöldje
- 2db nagy, lédús citrom
- 3-4db sűrített paradicsom(püré)
- 10 evőkanál olívaolaj
- só, bors, csipetnyi erős paprika.
Első lépésként a bulgurt feleresztjük egy kevés vízzel, s mindent, ami a víz tetejére feljön, a vízzel együtt leöntjük róla. Egy mély tálba tesszük az átöblített bulgurt, hozzáadjuk az 1-2 kávéskanálnyi sót, s az időközben felforralt vízzel leöntjük. Annyi víz szükséges, ami épp, hogy ellepi. De lepje el! Ezután
lefedjük, s kb.20-25 percre állni hagyjuk. Így megpuhul, s ehető lesz.
Közben zöldjével együtt felszeleteljük egészen apróra az újhagymát, felaprítjuk a petrezselyem zöldjét és kifacsarjuk a citromot. Ha van egy kis mentalevél, azt is apríthatunk.
Amikor megpuhult a bulgur, villával fellazítjuk, s hozzáadjuk a paradicsompürét, a citromlevet és olívaolajat Fokozatosan adjunk hozzá mindent, s állagából, ízéből, ízlésünk szerint döntsük el, beleteszünk-e mindent. Amúgy ajánlott! Összeforgatjuk a „masszát” és hozzáadjuk a petrezselymet, újhagymát, sót, borsot, paprikát ízlés szerint. Mindennel kapcsolatban ajánlott az
ellenőrzött forrásból való beszerzés, így a tört csípős paprika esetében is. Leírhatatlan a különbség a bolti, s a házi paprika íze és állaga között! Ha mindennel elkészültünk áttesszük a „salátát” egy tiszta tálba, s hűtőbe tesszük néhány órára. Salátaleveleken is lehet tálalni, de igazán „ütős”, ha sima vizes poharakba kanalazunk egy-egy adagot. Nemcsak a paradicsom színe miatt kívánja a rozékat! Próbáljuk ki! Önállóan ajánlom elfogyasztani, de frissen lesütött natúr szeletekhez is kiváló köretként.