Tóth Edit Ágnes: Répás cucc
Nem szeretek főzni. Ez így egy kicsit erős talán, ezért helyesbítek: nem szoktam főzni. De tudok. Idén tavasszal még a „látványkonyhámat” is felszámoltam.
Azt olvastam valahol, hogy egy magyar házban kell, hogy legyen miskakancsó, gyöngyvirág motívum és házi áldás. Ezek kerültek ebbe az egyelőre funkció nélküli helyiségbe, plusz, gyerekkorom kedves emléke: a nagyanyámnál látott (nem használt, de egy gyerek számára mindig csábító) vetett ágy. Tisztaszoba – szerű…
Hogy mit keresek mégis itt?
Néha megfordulok azért a konyhában, sátoros ünnepeken mindenképpen.
Ilyenkor olyan ételek, édességek kerülnek ki a kezem alól, amik elkészítéséhez még véletlenül sem kell bekapcsolni a tűzhelyet. J Azt azért elárulom, hogy egyik-másik ilyen étel elkészítésénél egyszerűbb lenne, mondjuk egy pörköltet megfőzni.J
No, de ez a „répás cucc” nem ilyen.
Néhány éve egy Ildikó napon kóstoltam meg először, azóta rendszeresen készítem, nagyon szeretjük. Aki járt már nálunk húsvétkor,
az tudja, hogy ezt biztosan az asztalon találja.
A hozzávalók:
- 3 szál nagyobbacska sárgarépa
- kb. 15 dkg füstölt sajt
- 1 db kenhető tömlős sajt (natúr vagy füstölt)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- majonéz
- esetleg só, bors
Elkészítés:
A sárgarépákat és a füstölt sajtot sajtreszelőn lereszelem, egy tálban összekeverem, hozzáadom az összezúzott fokhagymát és a tömlős sajtot. Majonézzel dúsítom annyira, hogy kenhető állaga legyen.
A só és a bors ízlés szerint kerüljön bele, csak ha szükséges.
Pirítós kenyérre kenve mennyei.
Jó étvágyat hozzá!